Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Promo Намаление до 60% на най-желаните модели за бягане Виж тук More Close

Running Lab

Running Lab
Running Lab

Специализирана консултация за избор на правилна обувка за бягане, съобразена с вашите навици и стил на бягане

Running Lab

Как да избера обувка за бягане?

Няма една единствена най – добра обувка. Всеки бегач има различни нужди и идеалната обувка за един, може да бъде истински кошмар за друг.

Това е така, защото бегачите имат различна техника, биомеханика, тегло и тип крак. Като се добави и това че всеки има различна цел, бяга на различни дистанции и настилки, става ясно че обувката трябва да отговори на много индивидуални изисквания и особености.

Ако бъдат позиционирани в зависимост от нивото на защита, което осигуряват, то в единия край на скалата ще се намират обувките, които имат най-висока степен на омекотяване и съпорт на пронацията.

Тези обувки осигуряват най-добра защита, но са тежки, по-малко гъвкави и са с висок профил. В другия край на скалата ще бъдат разположени състезателните и минималистични обувки, които са много леки, бързи, гъвкави и с нисък профил, но нивото на защита което осигуряват е ниско.

Всички останали обувки ще бъдат позиционирани между тези две крайности, в зависимост от баланса на защита и представяне, който осигуряват.

Какво е нивото на защитата и омекотяване, от което се нуждаем? Риска от контузии зависи от възрастта, опита, теглото на тялото, анатомичните особености, пробега който изминава бегача и т.н. Колкото повече рискови фактори има, толкова по-високо трябва да бъде нивото на защита, което осигурява обувката.

Начинаещите, по-тежките и възрастните бегачи, както и тези които са имали контузии са изложени на по-висок риск и имат нужда от повече защита.

След като се определи необходимото ниво на защита и омекотяване трябва да се прецени дали и какъв съпорт на пронацията е необходим. За тази цел е необходимо да бъдат определени височината и гъвкавостта на свода на ходилото и пронацията на походката.

Пронацията е естествено движение при което при стъпването, крака се накланя навътре, а свода на ходилото поема и абсорбира налягането.

Цикъла на всяка стъпка обикновенно започва с докосването на петата до настилката, след което крака се накланя леко навътре за да може свода да омекоти и поеме тежестта и налягането, преди отново да се изтласка от предната част на ходилото за следващата стъпка.

Running Lab
  Неутралната пронация помага да бъде поето налягането от удара на крака в настилката, облекчавайки натиска върху коленете и сухожилията.
 • Когато пронацията е по-голяма от обичайната, бегача е поставен под по-висок риск от получаване на контузия.
 • Едва половината от хората са с неутрална пронация, 45% имат пронация по-голяма от нормалната, а 5% са тези със супинация (крака се накланя навън).
 • Затова е важно пронацията да бъде установена и обувките за бягане да бъдат съобразени с това.

Защо е важно?

Изборът на подходяща, съобразена с вашите индивидуални навици на бягане и анатомични особености обувка, е изключително важен по няколко причини:

 1. Обувката е съобразена с индивидуалните нужди.
 2. Обувката е съобразена с анатомичните и физиологични особености на всяко ходило.
 3. Обувката отговаря на стила и техниката на бягане на бегача.
 4. Обувката е избрана спрямо настилката и терена, на който ще се ползва.
 5. Избрана е най-комфортната обувка
 6. По-редки контузии.
 7. По-добри резултати.

Опасности

Ако не се избере правилната спортна обувка, има сериозна опасност от:

 1. Дискомфорт при дълги бягания от неправилен размер, стягане, обиване.
 2. Чести контузии.
 3. Задълбочаване на травмите.
 4. По-слаби резултати.
 5. Бързо износване и деформиране на обувките.
Running Lab

Консултацията Running Lab

Step 1

Цели

Оценка на навиците на бягане и поставените цели, честота на бягане, разстояния, настилка

Step 1
Step 2

Анализ на ходилото

Определяне на типа свод и точен размер, използвайки FootDisc Thermo

Step 3
Step 3

Техника за бягане

Измерване на пронацията и техниката на бягане, използвайки Templo Analysis Software

Step 3
Step 4

Подходящи модели

Препоръка на най-подходящите модели, на база на получените резултати

Step 4
Step 5

Тестване на модели

Тестване на препоръчаните модели, върху бягащата пътека с видео запис на бягането

Step 5
Step 6

Сравнение

Сравняване на моделите чрез Templo Motion Analysis Software

Step 7

Най-добрият избор

Спрямо личното усещане и възможността за сравнение на получените резултати

Step 7

Запишете се за безплатна консултация при нашия екип от бегачи.

Заяви сега

Важно!

Всички консултанти в магазина са запалени бегачи, които ще ви консултират с помощта на специализирано оборудване за анализ на походката и стъпалото.

При нас ще тествате всяка обувка на бягаща пътека, като след кратко видео от 10 sec. с всяка обувка ( софтуерът позволява паралелен анализ на до 4 модела едновременно) ще измерим вашата пронация, ще определим стила и техниката ви на бягане, ще ви посъветваме за най-подходящата обувка.

При нас е лесно да изберете, защото говорим вашия език, споделяме опит, предлагаме над 150 модела обувки за бягане на водещи и специализирани брандове за бягане, от които пробвайки, ще изберете вашата обувка.