Saucony или най-старият спортен бранд


Поредица, в която ще ви разкажем за най-интересните и харесвани специализирани брандове за бягане, които предлагаме вече 6 години

SAUCONY

Ще започнем с най-стария спортен бранд предлаган и до днес – Saucony.

Първата фабрика на Saucony e създадена през 1898г. в Кътцтаун, Пенсилвания (САЩ). Затова и Saucony смело може да бъде предстaвен като най-стария бранд, предлагащ спортна екипировка и до днес. Логото и името на брандът са повлияни от локацията и всъщност са отражение на течащата река и заграждащото я корито – Saucony Creek, в района. За да избегне неправилното произнасяне на името Saucony, в началото компанията пояснява с израза „sock a knee“ [sok a ni:] върху кутиите си.

saucony-logo

 

Обувките за бягане на Saucony се отвърждават и са избор на много бегачи през 80-те. През 1979 г. Runner’s World класира два от моделите в топ 10. Популярните модели на бранда през 80-те и 90-те години са Jazz, DXN Shadow и Grid, които печелят своите фенове с олекотената си конструкция, омекотяване и комфорт, като дори през 1983 г. Saucony в партньорство с Род Диксон (победител на NYC Marathon), създава DNX модела като лека и състезателна обувка.

Технологиите, които бранда разработва и представя в моделите си за бягане, са усъвършенствани във всеки следващ модел. През 90-те Saucony влага в подметките си EVA пяна като добавя и TPU в пета.

В наши дни технологиите, които се оценяват от бeгачите и най-много заслужават вниманието ни са EVERUN пяна, PWR пяна, PWRRUN+ пяна.

EVERUN пяната е представена за първи път през 2015 г. като представлява подобрение върху омекотяването на стандартната EVA пяна с добавяне на тънък слой TPU пяна за повече отскокливост. Така Saucony вече може да предложи обувки, които са комфoртни и достатъчно омекотяващи, но също така осигуряват връщане на енергията при приземяване на крака (откокливост), а в допълнение животът на EVA пяната е удължен 3 пъти. Брандът разработва и влага в подметката EVERUN пяната в две направления: в някои модели може да бъде открита като EVERUN пяна горен слой и последен слой в подметката – традиционна EVA, а в други горен и последен слой в подметката само EVERUN пяна.

Най-новата пяна е PWRRUN+, на която дебюта беше тази есен 2019, която основно е TPU пяна и е 28% по-лека в сравнение с EVARUN пяната. Тя е проектирана да бъде по-отскоклива, по-омекотяваща, по-издръжлива (по-дълъг живот), по-устойчива на температурно влияние в сравнение с EVA.

Оставяйки на страна технологиите на Saucony, а те са повече от цитираните по-горе, избирайки обувка за бягане, винаги съобразете индивидуалните си нужди и цели. Брандът предлага широка гама от модели, сред които ще откриете решения за овърпронаториsaucony-liberty-iso-copy

за бегачи със супинация или търсещи неутрална обувка

1_1

бързи и състезатени модели

fastwitch9

както и различни трейл модели

11a-2

Разгледайте всички модели на Saucony тук.

 

Няма да крием, че нашият фаворит от времето преди дори да има RunningZone, e Kinvara и очакваме с нетърпение Kinvara 11 това лято. Често се шегуваме, че Saucony e представен при нас, за да имаме „достъп“ до Kinvara 🙂 Разбира се, това е в кръга на шегата, защото брандът не спира да усъвършенства моделите си, както и да предлага нови такива. Знаем, че най-запалените бегачи очакват с интерес и нетърпение новите модели от сезон есен/зима 2020 🙂

 

 

67368052_2301318293278906_4311969413667487744_o

 

Защо Kinvara е толкова специална като обувка?

Със създаване на първата Kinvara 1 преди повече от 15 години, на пазара се появява напълно нова като концепция обувка. Набиращият тогава популярност минимализъм и barefoot течение, противопоставящ се на традиционните до тогава модели с дроп 12-14 мм, от една страна и Kinvara от друга страна. Това е моделът, който запълва нуждата от лека и пъргава обувка, с нисък профил и малък дроп 4 мм, даваща комфорт за по-дълги бягания, но предлагаща и достатъчно бързина. Революционна за времето си, обувката за бягане ще остане моделът, който индустрията следва дори и днес.

 

 

Източници:

Wikipedia

Runner’s World 

Други