Running Lab

Специализирана консултация за избор на правилна обувка за бягане, съобразена с вашите навици и стил на бягане

test-live

Независимо дали сте начинаещ или напреднал бегач с правилна обувка ще постигнете заложените цели, ще се съхраните от контузии и ще бъдете удовлетворени от бягането си.

tempo
Как да избера обувка за бягане?

Няма една единствена най – добра обувка. Всеки бегач има различни нужди и идеалната обувка за един, може да бъде истински кошмар за друг.

Това е така, защото бегачите имат различна техника, биомеханика, тегло и тип крак. Като се добави и това че всеки има различна цел, бяга на различни дистанции и настилки, става ясно че обувката трябва да отговори на много индивидуални изисквания и особености.

Ако бъдат позиционирани в зависимост от нивото на защита, което осигуряват, то в единия край на скалата ще се намират обувките, които имат най-висока степен на омекотяване и съпорт на пронацията.

Тези обувки осигуряват най-добра защита, но са тежки, по-малко гъвкави и са с висок профил. В другия край на скалата ще бъдат разположени състезателните и минималистични обувки, които са много леки, бързи, гъвкави и с нисък профил, но нивото на защита което осигуряват е ниско.

Всички останали обувки ще бъдат позиционирани между тези две крайности, в зависимост от баланса на защита и представяне, който осигуряват.

Какво е нивото на защитата и омекотяване, от което се нуждаем? Риска от контузии зависи от възрастта, опита, теглото на тялото, анатомичните особености, пробега който изминава бегача и т.н. Колкото повече рискови фактори има, толкова по-високо трябва да бъде нивото на защита, което осигурява обувката.

Начинаещите, по-тежките и възрастните бегачи, както и тези които са имали контузии са изложени на по-висок риск и имат нужда от повече защита.

След като се определи необходимото ниво на защита и омекотяване трябва да се прецени дали и какъв съпорт на пронацията е необходим. За тази цел е необходимо да бъдат определени височината и гъвкавостта на свода на ходилото и пронацията на походката.

Пронацията е естествено движение при което при стъпването, крака се накланя навътре, а свода на ходилото поема и абсорбира налягането.

Цикъла на всяка стъпка обикновенно започва с докосването на петата до настилката, след което крака се накланя леко навътре за да може свода да омекоти и поеме тежестта и налягането, преди отново да се изтласка от предната част на ходилото за следващата стъпка.

pronation1

Неутралната пронация помага да бъде поето налягането от удара на крака в настилката, облекчавайки натиска върху коленете и сухожилията.

Когато пронацията е по-голяма от обичайната, бегача е поставен под по-висок риск от получаване на контузия.

Едва половината от хората са с неутрална пронация, 45% имат пронация по-голяма от нормалната, а 5% са тези със супинация (крака се накланя навън) .

Затова е важно пронацията да бъде установена и обувките за бягане да бъдат съобразени с това.

templo_motion_software
Защо е важно?

Изборът на подходяща, съобразена с вашите индивидуални навици на бягане и анатомични особености обувка, е изключително важен по няколко причини:

1/ Обувката е съобразена с индивидуалните нужди.

2/ Обувката е съобразена с анатомичните и физиологични особености на всяко ходило.

3/ Обувката отговаря на стила и техниката на бягане на бегача.

4/ Обувката е избрана спрямо настилката и терена, на който ще се ползва.

5/ Избрана е най-комфортната обувка

6/ По-редки контузии.

7/ По-добри резултати.

Опасности

Ако не се избере правилната спортна обувка, има сериозна опасност от:

1/ Дискомфорт при дълги бягания от неправилен размер, стягане, обиване.
2/ Чести контузии.
3/ Задълбочаване на травмите.
4/ По-слаби резултати.
5/ Бързо износване и деформиране на обувките.

Консултацията Running Lab
screen-test

Стъпка 1. Оценка на навиците на бягане и поставените цели

Процеса на консултация стартира с кратко събеседване, целта на което е да се установят целите на бегача, колко често и на какви разстояния бяга, както и настилката на която ще бъдат използвани обувките.

Стъпка 2. Анализ на ходилото

Използвайки FootDisc Thermo, определяме само в рамките на 10 секунди типа свод на ходилото, както и точния размер на обувките за бягане.

Стъпка 3. Определяне на пронацията

Бягането на пътека, заснето с Templo Motion Analysis Software, дава възможност да бъде измерена пронацията и техниката на бягане.

Стъпка 4. Препоръка на модели съобразени с получените резултати

На база на получените резултати, се прави препоръка на няколко модела обувки, които да бъдат изпробвани.

Стъпка 5. Пробване и тестване на обувките

Препоръчаните обувки се тестват на бягащата пътека, като се записва и 15 секундно видео с всяка една от обувките.

Стъпка 6. Анализ и сравнение на изпробваните обувки

Използвайки Templo Motion Analysis Software се прави анализ и сравнение на тестваните обувки, за да се определи коя от тях е най – подходяща за техниката и нивото на пронация на бегача.

Стъпка 7. Най-добър избор.

Личното усещане за комфорт, както и получените резултати дават възможност да бъде направен най-добрия избор на обувка за бягане.

Запишете се за безплатна консултация при нашия екип от бегачи или ни посетете в удобно за вас време, съобразено с работното време на магазините ни.

Важно!

Всички консултанти в магазина са запалени бегачи, които ще ви консултират с помощта на специализирано оборудване за анализ на походката и стъпалото.

При нас ще тествате всяка обувка на бягаща пътека, като след кратко видео от 10 sec. с всяка обувка ( софтуерът позволява паралелен анализ на до 4 модела едновременно) ще измерим вашата пронация, ще определим стила и техниката ви на бягане, ще ви посъветваме за най-подходящата обувка.

При нас е лесно да изберете, защото говорим вашия език, споделяме опит, предлагаме над 150 модела обувки за бягане на водещи и специализирани брандове за бягане, от които пробвайки, ще изберете вашата обувка.