Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Promo Намаление до 60% на най-желаните модели за бягане Виж тук More Close

2021-08-21

Как да се облечем през студените дни

Мария от RunningZone беше на гости на Групови бягания - Младост и заедно със Славена, моторът зад групата за бягане, обобщиха какво и как да облечем в студените дни. Споделяме и с аудиторията на RunningZone, защото пред всички начинаещи бегачи стои вече предизвикателсвото на бягането в студено време.

 

"Славена: Привет, Мария! Толкова се радвам, че откликна на поканата да поговорим малко повече за екипировка, която дискусия да споделим и с членовете на Групови бягания – Младост! Особено подходящ момент – сега, когато във вторник се радваме на 26 градуса и слънце, а в четвъртък се будим сутрин с 5 градуса и вземаме чадър под ръка! Аз лично не мога лесно да се адаптирам към тези преходи и ми влияят, както на настроението, така и на тренировъчния процес! (горчив смях) А на теб как ти се отразяват?

Мария: Аз също не обичам студеното време. Може би, защото съм от Сандански и съм калена на топло???? „Редовните“ бегачи ще се адаптират по-бързо, докато всички, които си намираме оправдание да не излезем да побягаме, ще удължим периода на свикване с по-ниските градуси. Лошото време влияе на тонуса ни през деня и ако не излезем, и да побягаме, рискуваме да сме в минорно настроение….

 

Славена: Със сигурност смяната на сезоните би била много по-лесна по отношение на тренировъчния процес, ако сме правилно подготвени за нея. И в този смисъл – кои са основните показатели, които следва да съблюдаваме при избора на екипировка в тези периоди? (спрямо температура, влажност, терен....?)

Мария:  Прагът за студ и усещане за дискомфорт при всеки човек е различен и съотвено нуждите на всеки са различни. Например, ако обичайно бягаме с худи (по-плътна блуза), а пък навън в този ден духа студен вятър, не е добра идея да забравим ветровката отгоре над худито. И тук идва личното усещане за студ – худито (блузата) и ветровката колко ще са плътни…

Ако можем да обобщим:

  • при вятър и дъжд не забравяме ветровката си
  • при вятър и дъжд не забравяме шапката с козирка (особено ако носим очила)
  • съобразяваме времето непосредствено преди да излезем да бягаме, защото днес е различно от вчера, както и сутринта е различно от на обяд????
  • ако ще бягаме далече от вкъщи и на място, от което ще отнеме повече време да се приберем при влошаване на времето, да сме с едно на ум и да сме излезли с колан и ветровка в него.


 

Славена: Как тези показатели намират отражение за различните артикули – обувки, облекло, аксесоари?

Мария:  С влошаване на времето рязко се покачва интересът към обувките за бягане с мембрана (Gore-TEX), което е излишно. Всеки „градски“ бегач излиза, бяга и се прибира вкъщи. Дори да намокри краката, няма опасност да се простуди. Сваля обувките, почиства ги и ги подшушава, за да ги подготви за следващото бягане. Винаги е по-добре влязлата вода да има възможност да се оттече през текстила на обуката. А не например да сме обути с обувки с мембрана, но да стъпим в локва и влязлата вода (през глезена) да си остане вътре и да продължим да бягаме в наша си локва…

Бих препоръчала бегачите да продължат да бягат с наличните си обувки за бягане, а ако са готови да инвестират в обувка с мембрана, тя да бъде ползвана изключително в най-студените дни и тези със сняг.

 

Облеклото от своя стана трябва да бъде съобразено, както вече казахме, с личното усещане за комфорт. Препоръчвам да добавим слой над облеклото, с което сме бягали досега. Може да бъде худи (блуза) или яке (не всички якета са просто ветровки, предлагат се и такива, съобразени и с падащите температури, т.е една идея по-плътни); дълъг клин или шорти с къс клин и дълги чорапи (въпрос на препочитания).

 

Аксесоарите обаче са задължителни. Един бъф винаги би ни спасил – дали ще го носим като шал около врата или като лента/шапка за глава, изборът е наш. В най-студените дни трябва да помислим за шапка и ръкавици, защото това са местата, през които тялото губи най-бързо топлина и се охлажда. Отново на пазара има различни по форма и плътност шапки и ръкавици.

 

Но не трябва да забравяме, че прекомерното обличане с дрехи и добавяне на аксесоари може също да ни изиграе лоша шега. Винаги е по-добре в началото, първите километри да ни бъде леко хладно, отколкото да сме прекалили с дрехите и плътността на аксесоарите и по средата на бягането да ни бъде толкова топло, че да не успяваме да се термолегулираме адекватно. Винаги трябва да се обличаме като лук, на слоеве, за да се осъществява добра терморегулация и вентилация. При най-студените дни добавяме нов слой????

 

Искам да добавя и че плътността на екипировката също може да бъде потенциален проблем. Например да си облечем яке над тениската за бягане и да мислим, че сме спазили препоръката за наслояване, но всъщност якето ни да е изключително плътно, с поларена подплата. Това автоматично ни вкарва в режим, че спазваме носенето на слоеве, но по неправилен начин.

 

Славена: Сега навлизаме в есенно-зимния сезон. Какво би било силно препоръчително да имаме в гардероба и шкафа си – за есента от една страна и за зимата – от друга?

Мария:  Трябва да имаме поне едно яке. Като ако се спрем на едно, е добре то да не е от най-плътните, а да можем да го ползваме и есента.

Блуза с дълъг ръкав също ще ни е нужна – бягаме по нея в приятно хладните дни есента, а зимата е един от слоевете в облеклото.

Дълъг клин, който в най-студени и ветровити дни можем да носим с шорти отгоре, който да спират вятъра.

Аксесоари – шапка, ръкавици, бъф.

Чорапи – с по-плътни би ни били по-комфортно.

 

Ако сме готови да инвестираме може да се открие специализирана екипировка за всяко време, която да носим само в конкретния сезон. Това ще олекоти екипировката върху нас.

 

Славена: Аз, като типична жена, започвам да се чудя дали има и препоръчителни цветове на екипировката за този сезон... (смях в залата). Та, да – има ли „типични цветове“ за есента, за зимата...? А за този конкретен сезон – есен-зима 2021?

Мария:  Оо, и аз всеки сезон си имам любим цвят или цветова комбинация???? Винаги е добре да бъдем видими. През есента и зимата светлоотразителните елементи или цели части от екипировката ни, са изключително важни с намаляването на светлата част от деня.

Тази есен/зима 2021 има много добавен цвят мента в дамските обувки за бягане, който на мен ми е любим. При мъжките модели сякаш е заложено доста на жълтото.

 

Славена:А на теб кой ти е любимият сезон и с коя бегаческа екипировка го свързаш?

Мария: Аз обичам ранна пролет, когато мога да побягам и след това да изпия кафе на терасата и да събирам тен???? Обичам да ми е леко, да имам по-малко дрехи.

 

Славена: Благодаря ти много за споделените знания и опит с нас! Вярвам, че всеки в групата ще намери своето ценно нещо в дискусията ни и ще го използва, за да прави плавна сезонна адаптация!

Мария: Благодаря за поканата! Пожелавам на всички бегачи в „Групови бягания – Младост“ да бъдат постоянни в целите, да не се разколебават от предстоящите все по-студени дни, защото ще се адаптират бързо и бягането носи наслада и в тези дни!"

 

Ние се присъединяваме думите на Мария и пожелаваме постоянство в тренировките и по-малко дни с оправдания "времето е лошо и днес няма да бягам" :)

Затова не се колебайте ако имате нужда от съвет, нашият екип само от бегачи е насреща, за да ви помогне в избора от екипировка.

Важно е да изберете екипировка, която е влагоотвеждаща и ще позволи правилна терморегулация, затова се спрете на специализрана такава, която е създадена за бягане - материя, кройка и функционалност. Памукът като материя е лошо решение, както и материи за други спортове, които понякога са по-тежки и по-плътни, отколкото е необходимо при бягане.

Наслоявайте облеклото и аксесоарите си, но не прекалявайте.

Разгледайте нашите предложения за облекло за бягане тук.

Открийте подходящите аксесоари тук.

Специализирани чорапи тук.

Всичко за бягането е на www.runningzone.bg :)