Coros Apex Pro Review


При представянето на Coros Apex Pro в България, за нас беше много важно да получим обратна връзка за премиум GPS часовник от запален бегач, който да тества устройството в реална среда. Ивайло Хаджиев, познат ни и през блога си ПроБягано , прие предложението ни да тества APEX PRO. Благодарим на Иво, че се съгласи. Той е ултрабегач, блогър и любител на най-новите и интересни неща в екипировката и аксесоарите за бягане. Иво може да впечатли всеки с познанията са за обувките за бягане. Има зад гърба си участия на ултра състезания както в България, така и навън, и може да се похвали с класирания както в челната 3-ка, така и в топ 10 класиране на някои от емблематичните състезания в България.

Споделяме неговите впечатления, като целия текст може да прочетете на неговата страница тук.

„Започвам да пиша това ревю на 8-ми февруари, събота, 2020. Изминали са точно 5 седмици откакто отворих кутията на часовника Coros Apex Pro и го сложих на ръката си за да отида да разцъкам леко на НСА. Тогава батерията бе на 64%. Днес отново е на почти толкова – 65%. Зареждал съм го точно 3 пъти от 2-3% до 100%. За това време съм записвал активности като бягане, градско ходене, туризми (hike & run в дивото) и някои други, общо 148, като съм изминал 538км за сумарно 3 дни, 2 часа и 18 минути в активен режим. Това е сухата статистика. На нейна база следват моите впечатления за Coros Apex Pro, който ще наричам от сега нататък Apex Pro (за да не се бърка с друг модел на Coros, който се зове просто Apex).
Ето и няколко снимки с общата статистика. Apex Pro е с инсталирана последна версия на фърмуера, както и с последна версия на мобилното приложение, от което са и снимките.

Приложението се нарича просто COROS и се ползва от цялата гама часовници на фирмата. Има версии за iOS и Android.

Disclaimer: Часовникът ми бе предоставен от Running Zone за тестване в рамките на месец. Първоначално не бях много ентусиазиран заради зимното време и разни болежки, дето ме мъчат от октомври, т.е. нямаше как да бягам всеки ден по 10-20км по най-различни терени. Но най-вече защото малко ме мързеше. После си казах – ето ти една добра възможност да “потичаш” повече и с цел, а не да си седиш на кълката. И все пак, този срок се проточи малко повече отколкото ми се искаше.

В опит да не повтарям разказаното и показаното в многобройните ревюта за този часовник съм дал доста връзки към добри примери най-долу. След като гледах някои от тях, особено в началото, разбирах за скрита или по-странно направена функция. Еднo от най-полезните е видеото на Никола Овчарски, където надълго и нашироко той разказва за функциите на по-големия брат на Apex ProVertix. Програмно двата часовника са много сходни един на друг и описанието е напълно валидно и за Apex Pro.
От няколко години ползвам два други часовника за бягане, Suunto Ambit 3 Sapphire (от 2015) и Garmin Forerunner 35 (от 2017), като считам Ambit3-ката за по-прецизен в измерването, заради намиращият се отвън GPS модул. В опит да разбера как се представя Apex Pro съм ползвал един от тези часовници на дясната ръка (с Apex Pro на лявата) и след това съм сравнявал показанията за разстояние, денивелация, сърдечна дейност и др.

Suunto Ambit 3 Saphphire, COROS Apex Pro, Garmin FR 35

Изработка, характеристики, батерия

На сайта на Coros може да се намери сравнение на Apex Pro с другите продукти на марката. За сравнения с други модели часовници, успях да намеря тази картинка, за съжаление, тя не се чете много добре, но все пак може да е полезна. Има и ценички.
Първото ми впечатление от часовника бе колко добре е изработен както и че се чувства лек. Знам че това е супер субективно, както и изборът на МисБГ, но е факт, че поне в часовника пластмасата не доминира. Една от най-важните части е стъклото с покритие от Сапфир (и може би най-скъпи, защото Гармини със Сапфир са с 150-200 евро по-скъпи от обикновените си версии). Не съм имал случай такова да се надраска, камо ли да се счупи. Този часовник не е като модерен мобилен телефон, където е почти задължително да сложиш калъфче и протектор на екрана. Обковът (bezel) е от метал, и пак изглежда да е “от скъпото”. В сравнение с подобния като концепция Ambit3, се вижда, колко по-фин изглежда Apex Pro, направен от подобни материали. (с Амбит-а съм се търкалял по земята и стъклото е здраво, за разлика от обкова). Каишката на Apex Pro е направена от разтеглива и много приятна на пипане гума, и което е по-важно за тънките китки – не е едностранно фиксирана към тялото на часовника. Тук може да се види как изтезават часовника (време за реклама).

Китката ми е доста слаба (и космата, но за това ще стане дума по-долу). Apex Pro ми пасва почти перфектно, първоначално ползвах 7-ма дупка, но след 2-3 седмици като че ли каишката се поразтегна и сега ползвам 6-та дупка за здраво прихващане на тренировки, без да изпитвам неудобство и неприятно стягане. А 7-мата дупка си остана за ползване през останалата част на деня и за приятно спане.

Видимостта и четимостта на екрана са просто ок, според моя опит и предпочитания, според други са малко тъмни. При вдигане на ръка се включва осветяването за около 10-на секунди. За осветяване си има и цял един бутон – този най-отгоре от 3-те. Почти не съм го ползвал, заради автоматичното включване. Има и режим Night Mode, където екранът свети постоянно и малко по-силно. Жалко е, че бутоните не могат да се програмират, напълно бих премахнал горният бутон да включва посветката, а бих го конфигурирал например да цъка обиколки. Третият бутон най-долу има повече функции, основно действа като “дай назад”, но ако се задържи, се влиза в режим с много функции. А те се избират с втория, среден бутон, който може да се натиска, но и да се върти. Затова ще го наричам врътката. Служи и за потвърждаване на избор. Много по-удобен е от това да натискаш многократно един бутон, както е при повечето други часовници (scrolling). Усилието за въртене и натискане на бутоните е минимално, може да се прави и с ръкавици, голямо предимство през зимата. Това е свързано с неудобството, че могат да се активират и неумишлено, но на мен това ми се е случвало доста рядко. Добре е да се разреши вибрацията и звуковата сигнализация, така че да няма изненади, че нещо е станало незабелязано. А вибрацията е доста силна – няколко пъти съм се чудел откъде идва този шум от бормашина, а се оказва, че часовника е оставен на масата и съм получил някаква нотификация.
Най-яката (и отличаваща) характеристика на Apex Pro е живота на батерията (а май и на всички останали Coros-и). Официално е към 30 дни в нормален режим без активности. Но ако човек си сложи някоя и друга функция, като например постоянно мерене на сърцетуп (HR), получаване на нотификации, многократно синхронизиране с мобилното проложение и др., то с тези естествено се черпи повече енергия. В моя случай, с няколко кратки активности някъде около 1.5-2 часа на ден (ходене, бягане, таймери и т.н), а през уикендите и по повече, и с доста включени функции, се налагаше да зареждам часовника на около 10-на дни. Като че ли, ако няма блутуут (БТ) връзка с телефона (т.е. БТ е изключен на телефона, защото на самия часовник няма подобна опция 😕), то се хаби една идея повече енергия. Наблюдавам и една друга интересна особеност – батерията не пада равномерно – например при 7%, тя може да се задържи изключително много време, дори и като се пускат кратки активности, а не просто да ми стои на китката и така да мине половин ден. Иначе батерията пада с 1% на около 30-40 мин в активен режим, което донякъде доближава официалното време за активност от 40 часа. Зареждането става със специален кабел, за около 2 часа от 2% до 100%. Може да се прави и по време на активност, но часовникът трябва да се свали от ръката.

Зарядното кабелче не е нищо особено, освен че има по-нестандартен накрайник, което автоматично го прави уникално и незаменимо 🤔.
Часовникът има оптичен HR на китката (WristHR). По принцип, показания на WHR винаги трябва да се приемат с едно наум и като цяло са по-неточни в сравнение с колан на гърдите или мерене на пулс в лабораторни условия. Намерих една изключително полезна статия, която описва как работи тази технология, влиянието на времето и колко влияе космата ти ръка 😢. Наблюденията ми са, че в сравнение с WHR на Garmin FR 35, съществени разлики няма. В сравнение с нагръден колан обаче, WHR-ът на Apex Pro трудно се адаптира към резки промени в темпото и терена, обикновено се различава с между 10-20 удара/минута (bpm), а при натоварване, като например спиращо дъха изкачване, и до към 50. Предполагам, че през лятото, тези стойности ще намалеят, защото кръвопотокът на китката ще е по-нормален.

Какво може да прави Apex Pro и как

Ръководството за работа с часовника и мобилното приложение е толкова базово, че само го прегледах отгоре-отгоре. Повечето функции са пределно ясни, особено ако сте ползвали и друг път спортни часовници. Простота на използване е ключова за лесното адаптиране към нов продукт. Има доста типове активности (20), но специфичните неща в самите тях не са много (в сравнение с каквито са пълни например Гармините). Това обаче е нож с две остриета – ако човек няма интерес да ползва нишови настройки, а просто да има лек, красив, надежден и лесен за ползване часовник, с който да спортува отвреме навреме (или да бяга на състезания от 100мили без да го зарежда), то Apex Pro би бил напълно достатъчен. Ако иска да си наглася каквото му/й хрумне, то тогава може да има проблем.
Аз самият ползвам основните метрики, предоставени от различните часовници, без да се вманиачавам на тема специфични тренировки. Затова и тестовете ми са строго субективни – за мен е важно разстоянието да е измерено правилно, както и денивелацията. Устройството да работи надеждно, да е лесно и приятно за употреба. Моментният HR не ме вълнува особено, важна ми е цялостната картина.
След като зададох основата на моите предпочитания, то ето и какво открих през тези 5 седмици.
 • Някои от началните настройки бяха различни от тези, с които бях свикнал, а именно – стартиране на активност и спирането й ставаха с някакво непонятно за мен действие – трябваше да завъртам врътката за да се отключи часовника и чак тогава да мога да правя каквото си искам. Разбира се, първата ми работа бе да изключа тази настройка, така че всичко да се случва просто с едно натискане на бутон (Auto Lock -> “Scroll to unlock”, “Hold to unlock” и “Off” -> тук отговорът е “Off” 😀)
 • Часовникът те подсеща когато зарядът на батерията падне на 10% и по-долу. Все още може да се стартира активност и т.н., т.е. всичко си работи както преди. Напълно реално все още можете да запишете активност към 2-3 часа. Ако зарядът е 5% или по-малко, то спира синхронизацията с мобилното приложение. Ако зарядът е 2%, то работи само основния екран (Watch Face), менютата в часовника не се отварят. Ако тогава има вече стартирала активност, тя спира и се записва до където си стигнал. Веднага щом закачиш часовника към зарядно, данните могат да се синхронизират.
 • Успях да обновя фърмуера на часовника в движение – бях на метроспирка Мусагеница, когато разцъках COROS приложението на телефона и видях, че има налична нова версия. Реших да го обновя докато пътувам с метрото. Новата версия (т.е. последната, 2.11.0) се инсталира преди да стигна до спирка В.Левски. 🥳
 • Позицията на часовника на Земята може да се следи по три начина – с нормален GPS (американската състема от сателити), с GPS+GLONASS (+руската) или с GPS+BeiDou (+китайската). Не успях да забележа някакви същесвени подобрения от използването на последните два, но отчетох, че те видимо точат повече от батерията. Засичането на сателитите става много бързо, за 5-10 сек, но е добре да се изчака още 10 сек, за да има още по-точно позициониране в самото начало на активността (да се избегне блуждаенето на сигнала)
 • Точността на GPS измерването е просто ок, като не се различава много от това на другите часовници в генералния случай. Нямах нито един случай на брутално изкривяване на следата, т.е. да те отчете че си на 100-200 метра встрани от пътя. Отклонения има и те не са просто изключение, но напоследък забелязвам подобрения в отчитането, като е особено видимо при следи в близост до високи сгради. Преди имаше отчетливи отклонения ако се движа в сянката на някой висок блок, докато сега това не се забелязва толкова. В мобилното приложение има възможност да се обнови информацията за GPS сателитите на 5-6 дни и може би алгоритмите се нагласят спрямо новите данни и към вече записаните следи.

На Черни Връх.
Измерването на денивелация е много близко до това на Ambit3, обиковено с 10-20 метра по-малко на 1000м. Същото е и при разстояние – Apex Pro отчита със 100-300 метра по-малко на 10км в планината.
 • Там където Apex Pro наистина блести при измерване на разстояние е в режим Track Run. Целта на този режим е да си избереш коридор на писта на стадион (изборът е между 1 и 8, като 1ви е 400м, 2ри – 407м, 3ти – 415м… и 8ми – 453м). Отчитането е буквално до метър. Това е особено полезно ако правиш структурни тренировки. Разбира се има и една тънкост – не трябва да сменяш коридора. Ако се отклониш нанякъде, часовникът не го отчита в данните. Можеш в движение да променяш текущия коридор на часовника и тогава измерването ще е по-коректно. Най-интересно става, ако се бяга на по-къса от 400м писта (като малкия ‘народен’ стадион на НСА, чийто 1ви коридор е около 300м). За съжаления няма начин да си въведеш ръчно дължината на коридора и затова се получава тази странна рисунка (въпреки, че съм си цъкал обиколките ръчно, алгоритъмът на часовника все пак си мисли, че обиколката е 400м). Тогава единственият начин да отчитане остава обикновения Runрежим, който също не е зле, но Track Run вдига прекалено много летвата.
 • Навигацията е една от функциите, която ми липсва в другите ми часовници. Garmin FR35 е толкова базов, че дори няма навигация. Ambit3-ката има навигация и винаги съм я ползвал на ултратрейл състезания, но тъй като това е много стар часовник, то и навигацията му не е кой знае какво. Навигацията на Apex Pro също не блести с някакви невероятни черти, но работи доста по-добре. Успях да я пробвам с няколко различни маршрута. Най-важното – отклонението от маршрут работи безотказно, след 15-30 метра (зависи дали се отклоняваш перпендикулярно или под остър ъгъл), часовникът започва да вибрира и пищи (според настройките). Има карта, която лесно се управлява, защото екранът тогава може да се скролира с пръст, а с врътката да се увеличава и намаля мащаба на картата. Има и отделен екран на профила на трасето.
 • Интересно е, че ако маршрутът е кръгов и има няколко обиколки, то часовникът те предупреждава за крайната точка само първият път когато минеш през нея. Иначе навигацията си работи нормално, независимо на коя обиколка си. Дори има стрелки на картата, които указват посоката – а това е доста полезно на кръстопът.
 • Два пъти про-спах с Apex Pro и мисля, че коректно ми засече фазите на съня спрямо това как се чувствах на сутринта. Принципно не нося часовник в леглото, затова и не съм задълбавал в тази функционалност. Обикновено батерията не пада или пада, но макс с 1%, през нощта, независимо дали часовника е на ръката или не. Това най-верояно се дължи на екрана, който не се изключва напълно.
 • Веднъж създаден на часовника, един таймер не може да се промени и/или изтрие. Интересното е, че се поддържат макс 3 таймера, т.е. ако създадете 4-ти, то първия се изтрива автоматично. Създаването е изключително лесно и бързо, 3 таймера заемат и малко памет, и може би затова не са били предвидени повече опции. Тук отново се набляга на простотата във функциалността за сметка за комплексността.
 • След Reset връзката с часовника не се изтрива, запазват се заредените Watch Faces, но самият активен Watch Face се променя на първия в списъка (от 5), заредени в часовника. Някои от режимите имат функция “Resume Later”. Това е особено полезно при дълги, многодневни изпитания, когато спирате за дълги периоди и не искате часовникът да е на пауза, която автоматично се спира след 15-20 мин. Така се пести много енергия.

 

Функциите, с които съм свикнал и ми липсват, или смятам, че биха повишили стойността на цялостното изживяване с часовника, без да източат батерията му, са:

 • Няма подканяне да се размърдаш (да направиш 200-300 крачки например), ако си седял/лежал прекалено дълго време (има го в Garmin FR35). Това е особено полезно в офис среда, където може да развиеш най-различни болежки от прекомерно застояване. Честото движение е здраве.
 • Няма нотификация ако си избрал пауза на активност, но започнеш да се движеш отново. Тъй като нямам навик да пускам/спирам паузата, то се осъзнавах доста късно, че часовникът не записва. Това си е до лична завеяност. Разбира се има автоматичен Режим на Неактивност, на него обаче му трябват към 5-10 метра за да се изключи.
 • Няма вибрация/звук когато пак се намериш на пътеката в навигационен режим по подобие на вибрацията/звука, когато си се отклонил. А и времето между две нотификации (вибрация + звук), че си се отклонил от маршрут е доста продължително и лесно може да се отклониш прекалено много, преди да се осъзнаеш.
 • Няма тотален Reset до наистина фабрични настройки. И след това да трябва да си инсталираш новите ъпдейти. Това би било полезно ако си инсталираш ъпдейт, в който има нещо сбъркано и ти да искаш да се върнеш на последнията коректна версия.
 • Няма ръчно задаване на дължината на пистата на стадион, по подобие на дължината на басейн в режим на плуване.

Интеграция с други устройства и услуги

Apex Pro има възможност да се свързва посредством BT(BlueTooth) и ANT+ към съвместими устройства (wearables). Няма меню където да избираш дали свързано устройство да се ползва или не, но при стартиране на някаква активност, ако е в списъка на pair-нати устройство, часовникът се опитва да се свърже и тогава ползва неговите данни на екрана, вместо тези от самия часовник. Поне така е на теория. Свързването с устройства не е проблем и е доста бързо (5-10 сек). Имам съмнението, че батерията пада по-бързо ако има няколко свързани устройства в списъка в standby, затова самото pair-ване може да се прави непосредствено преди стартиране на активност. От друга страна обаче стои въпросът дали часовникът ползва данните на свързаното устройство. И там е заровено кучето.

На практика, успях без проблем да свържа BT HR колан на Suunto с техния Smart HR Sensor и да го ползвам в бягане. Имам и Stryd Power Meter (познат и като Стрида), който само се свързва и толкова – никакви данни не се показват на часовника в полетата за Мощност (Power), както и някои други, свързани с нея. От Coros обещават, че ще предоставят тази възможност в бъдеще, а междувременно може да се ползва техния POD. Самият аз не съм имал впечатления от него, но чувам, че може да е полезен. Тук намерих сравнение с данните на Stryd.

Разпозна Стридата, но дотук.. 🙁
COROS предоставят възможност за свързване към няколко спортно-анализаторски платформи – като по-познатите са Strava и TrainingPeaks. За iPhone-и има интеграция с Apple Health, но май батерията не харесва това, затова и го забраних. Синк-ването (т.е. прехвърлянето на данни) е доста бързо, става буквално за секунди. COROS нямат подобна такава уеб платформа, където да си гледате историята на активностите, явно са решили, че на този етап няма смисъл трошат пари за един може би безполезен продукт. Например, аз не ползвам Garmin Connect и Suunto/Movescount, а си разцъквам бяганията в Strava, там качвам снимки и бъзикам другите ‘спортисти’ 😎.

Финални мисли и заключения

Изработката на Apex Pro много ми харесва, часовникът е удобен за носене, стилен и устойчив на надрасквания. Животът на батерията е впечатляващ, на 2 седмици лесно можете да забравите къде сте оставили кабела за зареждане, когато най-сетне ви потрябва. Можете да разчитате, че цял ден някъде в планината, с този часовник няма да се загубите. Откъм функции има какво още да се желае, но реалността е, че колкото повече неща на тъпчат в часовника, толкова по-бързо ще му се изхабява батерията, а това е най-отличителната му черта спрямо конкуренцията. Ъпдейтите идват доста регулярно, така че всичко може да се очаква.
Тепърва мисля да пробвам и Coros POD, така че това ревю ще бъде допълнено с повече впечатления и повече данни. А и времето започва да се стопля, така се отваря шанс за тестове на по-интересни и по-недостъпни места.“
Разгледайте Coros Apex Pro тук.