Brooks – новаторът


Поредица, в която ще ви разкажем за най-интересните и харесвани специализирани брандове за бягане, които предлагаме вече 6 години

Зеленият бранд Brooks и иновациите зад него 

Brooks е американски бранд, създаден през 1914 г. в Пенсилвания от John Brooks Goldenberg под името Brooks Sports Inc. Историята на бранда минава през няколко банкрута, сменя собствеността си няколко пъти, залита в различни пазарни ниши на обувки, за да утвърди присъствието си в света на бягането в наши дни. Съществен принос за развитието на бранда за бягане Brooks такъв, какъвто го познаваме, има Jim Weber (днес член на борда на директорите), който като изпълнителен директор през 2001 г. поставя целите на бранда в посока високо специализирани обувки за бягане, спирайки от производство ниския клас обувки и концентрирайки всички усилия в разработване на високо технологични обувки за бягане в специализирани спортни лаборатории на Brooks. След няколко придобивания, през 2011 г. Brooks става независима компания, част от международния конгломерат Berkshire Hathaway. А всяка година по време на годишната среща на фонда Уорън Бъфет е с нова обувка Brooks специално изработена за него и с неговото лице на нея.

waren-buffet

В историята на технологиите в обувките за бягане, ще отбележим няколко важни момента, с които Brooks оставя сериозна следа в индустрията за бягане:

  • през 1971 г. Brooks работи съвместно с професионални атлети, за да представи първата специализирана обувка за бягане с EVA пяна в света. За първи път в индустрията се ползва EVA (пяна пълна с въздух), като скоро цялата индустрия заимства от Brooks. Моделът е Villanova, като малко след него брандът предлага Vantage, обувката за бягане адресирана към овърпронаторите.
  • през 1977 г. Vantage вече е обувка за бягане, която отговаря на всички критерии за добро омекотяване, гъвкавост и издръжливост. Runner’s World избира обувката като #1 в годишния си наръчник на обувки за бягане. Brooks се нарежда сред 3-те най-продавани бранда за бягане в Щатите.
  • през 1982 г. интересът към обувки с контрол на пронацията (stability shoes) e голям, а Brooks представя Chariot, в който отново предлага ново решение в индустрията – специфично конструирана твърда пяна, вложена в подметката на обувката.
  • през 1987 г. брандът представя за първи път и специализтрана дамска линия обувки за бягане Brooks for Women, съобразена с анатомичните особености на жените.
  • през 1992 г. Brooks представя Beast, обувка за контролна на пронацията, в която прилага напълно нова технология за съпорт – Diagonal Rollbar Technology, която представлява вложена в подметката „шина“, която минава по цялата дължина на обувката, спазвайки специфичен модел на геометрия. По-късно през 1994 г. е представен и Adrenalinе, обувката, която и до днес (вече Adrenalina GTS 20 виж тук) е избор на много овърпронатори и бегачи, имащи нужда от поддръжка и съпорт в обувката за бягане. Технологиитя е различна в последната версия.
  • през 1997 г. Brooks вече предлага и линия облекла за бягане. А през 1999 г. вече мото на Brooks, използвано и в реклами като слоган е #RUNHAPPY.
  • през 2011 г. Brooks става водещ бранд за бягане, заемайки 29% пазарен дял в сектора на специализраните обувки за бягане в Щатите.
  • през 2013 г. брандът представя своя разработена пяна DNA (по-късно Super DNA) или пяна, адаптираща се към всяка стъпка, всеки бегач (тегло) и темпо.
  • през 2017 г. Brooks e  Best Running Shoe (The Glycerine and the Launch, Sports Illustrated), Editor’s Top Choice (The Adrenaline GTS 18, Runner’s World), and Ten Best Running Shoes (The Levitate, Men’s Fitness). Високите оценки, които световни реномирани издания дават на Brooks са факт всяка следваща година.

Разгледайте Brooks обувки за бягане за нея тук.

brooks_w

Разгледайте Brooks обувки за бягане за него тук.

brooks_men2

В историята на производството си Brooks развива различните страни на своите обувки, но през недалечната 2006-а година, решава че е време да разработи една по-добра пяна, а именно – MoGo. Тя е по-добра в няколко аспекта – омекотяване, издържливост и биоразградимост.

Подобно на бегачите, които обгрижва, брандът също е ориентиран към бъдещето. Затова освен иновативните технологии, Brooks отдава заслужената важност на материалите, с които работи. Всъщност тези две линии на търсене в един момент се преплитат и така се появява известната DNA BioMoGo пяна. Това е първата в света изцяло биоразградима пяна, разграждаща се в пъти по-бързо от стандартната EVA пяна. BioMoGo е нетоксична пяна, като природна добавка в нея провокира микроби в почвата, които я разграждат до хранителни вещества, подходящи за растения и животни. Биоразграждането се случва приблизително 20 пъти по-бързо от разграждането на традиционната подметка. Brooks не се страхува от конкуренцията, не патентова пяната и  оставя достъпна технологията за целия свят. От 2013 г. Brooks добавя и DNA „съставка“, която осигурява омекотяване, адаптиращо се към индивидуалните потребности на бегача. Обувките продължават да бъдат веган. 

Новите разработки и технологии на Brooks в посока на DNA продължават и към днешна дата. Например със своята DNA AMP пяна, брандът предлага страхотна отскокливост (връщане на енергията при приземяване).

Видео ревю на обувката с DNA AMP пяна, вижте тук.

Като Brooks Levitate 3W, вижте тук.

brooks_levitate_3

А върху тази технология Broooks работи почти 3 години. DNA Loft пяната, която Brooks наскоро включи в играта, представлява проста формула от пяна, въздух и гума, която надхвърля стандартното омекотяване в маратонките.

Като Brooks Glycerin 17, вижте тук.

brooks-glycerin-17-1024x1024

Съвсем различна и иновативна е и нововъведената холистична система за съпорт GuideRails, която измества познатите до сега системи за поддръжка, предлагайки решение за „полезен” съпорт, който играе роля само, когато е нужно.

Като Brooks Adrenaline GTS 20, вижте тук.

brooks-adrenaline-gts-20-1024x1024

В разнообразието от модели на Brooks ще откриете и комбиниране на две и повече технологии в една обувка. Като например най-награждаваната обувка за бягане на Brooks, Ghost. В Ghost 12 брандът влага BioMoGo DNA пяна в комбинация с DNA LOFT пяната в петата.

70321927_2392834880793913_7423727108574150656_o

Вижте Brooks Ghost 12W SS20, за нея тук.

Вижте Brooks Ghost 12 SS20, за него тук.

Защо Ghost e толкова харесвана обувка и с нея няма как да сбъркате в избора си?

  • Ghost e традиционна обувка за бягане с дроп 12мм., изключително ниво на омекотява, подходяща както за бягания в парка, така и за завършване на маратон. Brooks Ghost 12 е Editor’s Choice на реномираното издание Runner’s World . От 12 версии, моделът има 11 „титли“, като само една от версиите не е отличена с награда от изданието назад във времето, което е рекорд за модел в историята на бягането.

Brooks демонстрира своята екологично и обществено съобразена философия, и в облеклото, което предлага. Брандът е сертифицирана от фирмата „Bluesign“, която съблюдава целия процес на производството на текстил. Сертификатът на „Bluesign“ гарантира, че всяко звено във веригата работи към един по-устойчив процес на производство. Все повече от облекла на бранда са от рециклирани материали.

brooks-w2

Разгледайте облекло за нея тук.

Разгледайте облекло за него тук.

Като специализрани магазини за бягане Running Zone за нас е привилегия, че Brooks беше първият бранд, който предложихме преди 6 години. Тогава Brooks стъпи за първи път в България, беше непознат за доста бегачите, но бързо стана фаворит на много от тях. Към днешна дата, дори излизайки да бягаме навън, виждаме толкова много хора, бягащи с Brooks и знаем, че това е резултат от разнообразието, което брандът може да предложи, давайки решения за всеки бегач, съобразени с индивидуалните му нужди и потребности.

 

#RUNHAPPY

 

Източници;

Wikipedia

Други