Бърз поглед Coros Apex 46


Искахме да споделим с вас впечатления на запален бегач за COROS APEX 46, затова Даниел Кубашлиев – Tarnovo Ultra, 43K – 2-ро място; Pirin Skyrun, 14K – 1-во място; Tryavana Ultra, 42K – 3-то място; Belasitsa Sky Run, 32K – 3-то място; Хайдушки пътеки, 21К – 1-во място и други; част от екипа ни, се зае със задачата да разучи в детайли и тества Apex 46. Споделяме неговия опит с премиум GPS мултиспорт часовника след две седмици тест, изминати 175км, 16 часа активност (Дани и към момента ползва Apex 46;):

 

„Първото впечетление е за лек, добре изглеждащ и направен с качествени материали GPS мултиспорт часовник.

Той е подходящ за бягане,плуване, колоездене (ориентиран към триатлона) с отлично съотношение цена-качество. Работи със смартфон приложение за Iphone и Android.

Часовникът е с диаметър 46мм, 11,9мм дебелина и 1,2инчов цветен дисплей 240х240 пиксела. Предлага се в няколко цвята (Black/Grey, White, Midnight/Black) с 22мм силиконова каишка, която може да бъде сменена без инструменти. Coros предлагат богат избор от допълнителни каишки в различни цветове.

apex-46mm-black-grey-1024x1024
Apex 46 е със стъкло Sapphire Crystal устойчиво на надраскване и Титаниев безел което го прави изключително лек 55гр. Има само 2 бутона включително дигитален бутон за опростено навигиране в менюто с възможност за използване при трудни условия по време на тренировка, под вода или с ръкавици.

Екрана може да се чете дори при пряка слънчева светлина, но е малко тъмен при слаба светлина. Подсветката се активира чрез натискане на бутон или преместване на китката, може да бъде и напълно деактивирана. Apex 46 е сериозна алтернатива на часовници катo Garmin, Polar и Suunto.

Coros Apex включва GPS чип, съвместим с GLONASS, GPS и Beidou (китайската сателитна система). GPS може да се използва самостоятелно или в комбинация с една от другите мрежи (например GPS + Beidu).

 

img-7b4229a96fc7142da8d0b287e1b6c1e6-vОптичен пулсомер на сърдечната честота на китката работещ под вода, ръчен или автоматичен барометър (измерва атмосферното налягане и надморската височина), триосен компас (той ви позволява да се ориентирате по топографска карта), акселерометър, жироскоп(използват се при дейности на закрито).

Съвместимост с външни ANT+ сензори като нагръден колан, foodpod, Stryd и др. Coros трябва скоро да добави Bluetooth Smart свързване, което понастоящем се използва само за трансфер на данни между часовника и смартфон.

Той е водоустойчив до 100m и позволява използване при гмуркане.

Батерията достига 35 часа в GPS режим, 100 часа в режим UltraMax(Coros спестява енергия от батерията, като активира GPS само за 30 секунди на всеки 120 секунди. През останалото време от 90 секунди следата се изчислява с помощта на алгоритъма Coros Intelligent Stride) и 30 дни при ежедневно носене в режим наблюдение на активността (24/7 активити тракер – сърдечния ритъм, стъпки, калории, изкачени етажи, качество на съня).

Зареждането става чрез кабел и отнема по-малко от 2часа.

Налични са 11 възможности за спорт – бягане(на открито, закрито, трейл, на писта), колоездене, плуване(басейн и на открито), триатлон, хайкинг, фитнес/кардио, както и достъп до настройките отново.

За момента не можете да създадете персонализирани профили. Що се отнася до мултиспорт профила, той не може да се конфигурира, тъй като използва останалите профили. Позволява ви да комбинирате 2 или 3 различни дейности.

Часовникът предлага виртуален треньор (Coros Trainer), предлагащ индивидуални тренировки и оценяване на времето за възстановяване, базиран на уникален алгоритъм за лактатния праг, с тренировки в три зони Warm Up, Training и Cool Down, със съобразена продължителност и сърдечен ритъм. Възможен за режими – аеробни и анаеробни тренировки. Идеята е да се помогне на спортистите да прогресират дори без конкретни знания. Също така може да прецени, въз основа на изпълнението на последните тренировки, времето за бягане за 5 км, 10 км, полумаратон и маратон.

Във всичките си часовници Coros предлага интелигентен алгоритъм Intelligent Stride Algorithm технология, анализираща бегаческите навици и осигуряваща максимално достоверни данни при лош GPS сигнал (сгради, тунел, високи дървета) и дейности на закрито. Часовникът записва основните данни: време, скорост, дистанция, сърдечен ритъм, изразходвани калории, надморска височина.

В новодобавения режим Track Running за бягане на писта може да се избира и коридора, в който ще бягате.

В режим на плуване той показва време, покрито разстояние, темпо (скорост в открита вода), сърдечна честота, брой движения и SWOLF резултат (средно, на обиколка и за последната дължина) и открива вида на плуване. Дължината на басейна може да се програмира между 15 и 300 метра или ярдове.

Дисплеят на Coros Apex предлага до 6 напълно приспособими според вашите нужди и препочитания полета за данни.

Часовникът позволява програмиране на прости интервални сесии (бягане и колоездене), например 5 серии от 30сек/10сек.

Анализ на производителността се извършва на смартфона, след трансфер на данни. Приложението показва статистически данни и графики за проследяване на тренировки и дейности. Ще намерите всички данни от тренировката, VO2max, оценка на лактатния праг, тренировъчното натоварване през последните 7 дни, времето за възстановяване и съвети за добро възстановяване, фитнес индекс и други.

Apex разполага с възможност за навигация по напревен маршрут или предварително качен GPX трак чрез мобилното приложение.

Coros подчертава скорост на пренос на данни до два пъти по-бърза от конкурентите си, благодарение на „UltraSync“, ултра бърза функция за прехвърляне, основана на оптимизиране на размера на файловете с данни.

Получаване на стандартни известия от смартфон:  (SMS, имейли, входящи обаждания) и традиционните приложения (WhatsApp, Twitter, Instagram, FB, Messenger)

Заключение 🙂

img_20191217_170829Много добър GPS часовник и съоношение цена-качество. Здрав, със стъкло от Сапфир и корпус от титан. Лек и със супер издръжлива батерия. Точен gps сигнал и бързо намиране на сателити.

Добри данни от пулсомера на китката (за по-надеждни измервания използвайте нагръден колан). Лесен за използване интерфейс и приложение. Бързо прехвърляне на активности.

Силно препоръчвам Coros Apex 46 🙂 „.

Разгледайте всички часовници COROS тук