Шест съвета на Андрей Гридин към начинаещи бегачи


Съветите на Андрей Гридин, рекордьорът на Витоша 100

Име: Андрей Викторвич Гридин
Възраст: 27 години
Образование: КазАСТ Академия за спорта и туризма, специалност Треньор физическо възпитание
Основни занимания: Ски бягане, планинско бягане, ултра маратони
Най-големи успехи: Две трети места на Световно младежко първенство по ски бягане и участие на Олимпиада в Сочи 2014 година, редица рекорди в национални и международни състезания Успехи от 2015 година: 36 първи места и рекорд на Витоша 100км. Победител и в четирите български ултрамаратона през 2015: Витоша 100 (100 км), Трявна Ултра (65 км), Чепеларски търкала (80 км) и Персенк Ултра (136 км).
Пробягани килoметри за 2015 година: Приблизително 8500 км
Пробягани километри за цял живот: Приблизително 100 000 км в състезания
Приети калории на ден: 2000 kcal

Шест съвета на рекордьора към всички начинаещите бегачи:

Двата най-важни елемента в бягането са време и място. Те са и най-честите извинения на хората да не практикуват най-удобния спорт. Всеки може да бяга, а място и време винаги могат да бъдат намерени.
Време: Достатъчни са 30 минути на ден. Точно колкото една серия от любим сериал. За улеснение могат да се използват множество приложения, които действат като допълнителен стимул.
Място: Където можем да ходим пеша, там можем и да бягаме – паркове, велоалеи, тротоари, дворове на училища и др.
Подгответе тялото си.
Тялото има нужда от подготовка за всяко натоварване, за да се предотвратят контузии. Трябва да се прави от 3 до 5 минути загрявка преди всяка тренировка: лек стречинг и няколко минути бързо ходене. След тази подготовка, мускулите са загряти и еластични, готови да понесат натоварване. След тренировка не трябва да се спира рязко. Тялото има нужда да се адаптира към промяната и да се подготви за почивка. Още 3 до 4 минути ходене пеш, комбинирано с хубав стречинг за 5 до 7 минути, за по-бързо възстановяване и намаляване на мускулните болки.
Почивайте и се пазете.
Силните натоварвания могат да доведат до обратен ефект или контузия, особено ако бягате много бързо, твърде често или много дълго. Започнете своята тренировка с бавно темпо, за да подготвите тялото си и да имате достатъчно сили да направите планираната си тренировка. Не се притеснявайте да редувате бягане с ходене в началото, докато успеете да направите своите 5 км. без да спирате.
Ориентирайте се в собствената си болка.
Всеки един спортуващ трябва да познава собствените си ограничения и да се съобразява с тяхПри бягане може да се получи травма като най-често срещани са мускулни и ставни болки. Те преминават след масаж и дълга почивка. Всеки бегач може лесно да се предпази от травма като следва предходния съвет и не преминава собствените си възможности. Ако бягането носи болка или вече има контузии, може да се ходи на дълги разходки, или да се кара колело. Плуването също е добър избор, тъй като водата помага за по-бързо възстановяванеслед травми.
Използвайте правилна екипировка.
Правилните обувки за бягане са най-важният елемент, защото те са инструментът за постигане на оптимални резултати. Изборът на обувки е от голямо значение и ако не сте сигурни кои са най-подходящите за вас е добре да посетите специализиран магазин за бягане, където освен да пробвате различни обувки на бягаща пътека, ще може да си направите и анализ на походката и стъпалото. Правилно избраните обувки намаляват риска от поява на контузии и носят вдъхновение и удовлетворение от бягането, защото са съобразени с индивидуалните анатомични особености и личния стил и техника на бягане.
Хранете се правилно.
Спортното хранене е дълга и обширна тема, защото то е крайно индивидуално и съобразено със спорта, особеностите му, личните цели и режим. Най-важните и основни елементи, които стартиращият бегач трябва да съобрази са – храненето и приема на течности. Не е желателно да се приема храна един час преди тренировка. Не трябва да се забравя и правилната хидратация на тялото. Ето защо е необходимо да приемат регулирано количество течности преди физическо натоварване. Не на последно място остава и балансът на личното тегло. Излишните килограми натоварват допълнително ставите и могат да доведат до контузии.