Попитай Андрей Гридин за Витоша 100


Седмица преди Витоша 100, Андрей Гридин – рекордьорът на състезанието Витоша 100, отговори на въпросите за детайлите, които ви вълнуват преди старта в магазин RunningZone. Обобщаваме ги и за тези, които не успяха да дойдат.

 

  • Какво да ядем седмица преди старта?

Храната трябва да е богата на въглехидрати, но да не съдържа много влакнини (действат слабително). Подходящи са ориз, елда, и т.н. Не е период, в който да експериментирате с нова храна или да се увличате и да похапвате повече.

  • Какви добавки да приемаме?

Добавките като Омега-3 и Магнезий са изключително важни за превенция от контузии и травми. Може да включите и мултивитамини.

  • Как да се хидратираме преди старта?

Хидратацията преди старата е изключително важна. Напитки като кафе, кока-кола и т.н. трябва да бъдат ограничени, т.к. кофеинът допълнително обезводнява организма. Андрей разкри как се хидартира най-добре преди старата : 12 ч. преди състезание разтваря 4 пакетчета Хидартин-Алфа (електролитен разтвор) в 1 л. вода, която изпива до старата.

  • Какъв трябва да е режимът ни в деня на състезанието?

Важно е да се опитате да поспите. От обяд нататък се опитайте да починете, като дори и да не спите, лежете отпуснати, за да бъде организма в покой и пулсът да е нисък, както когато спите.

  • Какво да носим в раницата?

Това колко неща ще вземете с вас в раницата, зависи както от нуждите ви, така и от съпорта, който ще имате по трасето (оставен багаж на пункт; приятели, които ви очакват по трасето и т.н.). Но е задължително да имате вода, електролитни напитки, малко храна (барчета, гелове, домашна храна), лепенки за евентуални мазоли по краката (не се облепвайте предварително), зареден челник (допълнителни батерии или  зарядно за него), зареден телефон, яке. Може да вземете и вазелин, за да намажете местата, които се протриват и да предотвратите рани.

  • Кога да пием вода и да ядем по трасето?

Когато се усетите жаден и/или гладен, вече е късно. Трябва да приемате вода периодично между пунктовете и по малко храна (зависи от вас дали може да дъвчете или ще бъдат гелове, бонбони). Задължително пийте и електролитни напитки (те съдържат соли), т.к. с потенето губите допълнително соли. На пунктовете не се изкушавайте да спрете за повече от 15-20 мин. и не се „нахвърляйте“ на храната. По-добре е да напълните вода и да вземете със себе си малко храна, която да ядете от време на време. При дълго спиране за почивка, мускулите също се „отпускат“ и ще ви е трудно да тръгнете след това.

  • Да сменим ли обувките и чорапите по трасето?

Смяната с друга обувка е личен избор. Ако вали по време на бягане е добре да смените със сухи обувки и да продължите. Можете да смените обувката с друга удобна и „разбягана“, ако е по-голяма като размер от първата, защото краката отичат и това ще даде допълнителен комфорт. Смяната на чорапите също може да ви накара да се почувствате по-добре.

  • Какво да бъде темпото ни?

Темпото по време на бягане е различно за всеки бегач спрямо неговия опит и подготовка. Не стартирайте бързо, това ще ви изиграе лоша шега. Добре е да бягате на пулс, с пулс до 140-150 bpm, като по-висок пулс е ок, когато има изкачване и за кратко време, след това опитайте отново да нормализирате и да не бъде повече от 150 bpm.

 

Пожелаваме успех на всички участници на Витоша 100 – най-старото и масово състезание в България! Бягайте разумно и се насладете на изживяването! Нашият екип също ще се включи в предизвикателството.