Краси Георгиев за 36 Часа и още


През годините Краси Георгиев е успявал да ни изненанда с различни предивикателства, които е правел. Зад гърба си има 60 маратона и 30 ултрамаратона. Бягал е в Камбоджа, Арктика (Северен полярен кръг)… Завършил е успешно Marathon des Sable (251 km в пустинята Сахара) и е единственият българин завършил BadWater (135 km през Долината на смъртта). А този януари предизвика себе си в България, в столичен мол. Най-екстремният български ултрамаратонец бяга 36 часа с благотворителна кауза на бягаща пътека. Радваме се, че успяхме да се вмъкнем в натоварения му график и да го попитаме за най-интересното около бягането (събитието се проведе на 19/20 Януари и бе отразено от всички национални телевизии).krasse-water

 

 • Успя ли да се възстановиш след 36 часа бягане на пътека? Кога се почувства възстановен?
 • Краси: Физически бях възстановен на втория ден. Станах в 7:00 ч., пих кафе с приятели в 10:00. Направих разходка в Борисовата градина – 5 км. срещу схващания. Понеделник излязох и да побягам. Психически ми отне повече – трябваше ми седмица. Все пак 36 Часа беше предизвикателство за психиката – бягане на пътека в мола е различно от всичко, което съм правил._mg_0553
 • Колко време ти трябваше, за да се подготвиш за бягането?
 • Краси: Около месец преди събитието се роди и идеята за него. Благотворителната кауза беше ясна по-рано, но трябваше да помислим за самия ивент. Аз физически съм винаги готов да се предизвикам. Но трябваше да адаптирам тренировките си към такива за дълго бягане на пътека. Най-дългото ми бягане на пътека е 8 часа. Затова месец и малко беше времето, в което се подготвях за 36 Часа. Тренировките ми включваха тренировки в зала, бягане на пътека, плуване и скачане на въже. krasse1
 • Как се концентрира в бягането, докато покрай теб минаваха непознати хора, които любопитстваха или те заговаряха?
 • Краси: Не можах да се съсредоточа. Не се концентрирах. Нямах и 1 минута, в която да вляза в моя филм. Единственото най-трудно нещо – не можеш да си сам със себе си. На моменти се опитвах да гледам в една определена точка напред, за да не срещам погледи и да се балансирам.
 • Какво те държеше мотивиран?
 • Краси: Каузата беше важна. Аз не обичам да се отказвам, а и тук не можех да взема генерално решение да се откажа. Освен собствено предизвикателство (никога не бях тичал толкова дълго време на бягаща пътека), с което не съм се справил, щях и да се мразя, ако не завърша заради децата.
 • Какво яде и пи по време на бягането?
 • Краси: Храненето и пиенето се оказа също предизвикателство. Но Наталия Величкова и Димитрина Сивкова (Димитрина е кинезитерапевт и тя се грижише за физическото състояние на Краси по време на предизвикателстово) ме обгрижваха постоянно. Ядох много! (Тук екипът ни се изненада. Краси ни шокира като ни разказа, че на BadWater е ял доста по-малко. По време на състезанието е изял шепа боровинки, манго, 1/2 сандвич с нутела и 1/2 сандивич с аншуа, пица и е пил няколко чаши кока-кола). – Краси продължава.- Нямах чувство за време. Постоянно им казвах: „Много ми давате!“. Спомням си, че Наталия например единия път ми даде малини, които беше напълнила с тахан. Димитрина ми мажеше тортила питки с майонеза. Като течности пих смутита и вода, оризова вода заради стомаха, след 30 ч. – 3-4 чаши кока-кола. Важен е екипът! Всеки знае какво прави!
 • Важна ли беше екипировката ти за реализирането на крайната цел?
 • Краси: Да. За бегача на първо място са маратонките и чорапите, след това са дрехите, които се сменят на няколко часа (най-вече тениските). Аз бягах първите 20 км. със старите си Hoka One One Stinson. След това (след края на събитието) ми показаха снимки на прахта от подметката, която е зад пътеката от тях. Останалите около 220 км. бягах с Hoka One One Clifton 4. Нямах никакви оплаквания, освен един малък мазол, който отдавам на това, че обувката беше нова и не я бях разтъпкал достатъчно. Чорапите са Injinji. Екипировката направи събитието възможно. Ако имам 50 мазола и не мога да мръдна, какво като имам сила и енергия. 36 часа приключваше. – Краси ни показа обувката си след близо 220 км.store_krasse_2
 • Няма да те питаме на кой искаш да благодариш, защото сме сигурни че това са много хора, които подкрепиха теб и каузата ти, и разбира се на целия ти екип. Но можеш ли да споделиш най-емоционалните моменти, които могат да те развълнуват и сега, дни след събитието 36 ЧАСА?
 • Краси: Няма да забравя, че до мен на пътеката бяга много малко момиченце, което избяга 4 км. Никога не беше тичало толкова. Направи 2 км. и когато родителите го подканиха да слезе, то отказа и продължи да бяга още 2 км. Една баба, която видимо си беше напазарувала дребни неща от хранителния магазин, като разбра за каузата събра всичките си налични парички и ги пусна в кутията. Всички се включиха, което ме прави много щастлив. От депутатка, която бяга с рокля и без обувки на пътеката до баби и дядовци. Няма значение партия, вяра, приндлежност, възраст, всички подкрепиха каузата. Имаше и известни личности като Кубрат Пулев например, които разбирайки на място за инициативата, се включиха със средства.
 • Какво ти предстои?
 • Краси: Планирам още благотворителни инициативи свързани с нови събития, други градове. Но ще разкажа повече за тях, когато успеем да ги реализираме. В спортен план тази година искам да направя отново BadWater (към днешна дата вече е обявен списъкът с участници и Краси не е изтеглен тази година), да бягам Spartathlon и да бягам на La Ultra The High в Индия, от където вече няколко години получавам покана за участие, но календарът ми не го позволяваше. В България искам да бягам благотворително. Не че не уважавам събитията и организаторите им, но са в конфликт с моята програма.

 

Благодарим на Краси Георгиев за интервюто. Ние също бяхме там по време на събитието и атмосферата от него още ни държи. Краси се справи с физическото предизвикателство, но нас най-много ни впечатли усмивката и търпението, с което говореше с всеки, който идваше да побяга с него или да го подкрепи отстрани. Равносметката е:

– 16 095, 13 лв. и 200 рубли са даренията до момента (по банковата сметка постъпленията продължават);
– 10 338,13 лв. са събрани в кутията и 5 751 лв. по банка;
– 246 км приблизително е пробягал Краси; 
– 7,5 км/ч. – средна скорост;
– 23 минути сън;
– 3 почивки по 13-15 мин и 5 по 3-5 мин. за стречинг;
– по-малко от 1 час общо време за почивка и масажи;
– над 200 души са бягали на втората пътека;
– 78,9 км са изминали хората от клуб Begach през нощта;
– над 20 тениски и 10 хавлии е изпотил Краси;
– 2 чифта маратонки висок клас;
– 36 ЧАСА БЯГАНЕ за децата с онкохематологични заболявания!!!

 

Интервю на RunningZone

10.02.2018 г.

Източници: All6

Снимки: Георги Даскалов и личен архив