Как да удължим живота на обувките за бягане?


Замисляли ли сте се, че животът на обувките за бягане е в изминатите с тях километри. Приблизително една традиционна обувка за бягане е добре да бъде ползвана между 800–1000 км., а олекотените/състезателни обувки имат живот около 600 км. Разбира се, тези цифри са ориентировъчни и за здравината на обувката имат отношение стилът и техниката на бягане, физиологични особености и опит на бегача, както и някои правила за поддръжка и употреба, които е важно да се спазват.

 

 

 

Ако искате да удължите живота на обувките си за бягане, спазвайте тези правила:

 

  • Винаги избирайте внимателно обувката си за бягане, като не пренебрегвайте дискомфорта при пробване. Ако се спрете на малка и/или тясна обувка по-вероятно е да я скъсате много по-бързо, отколкото тя да се „отпусне“ и да стане вашата. Ако пък е прекалено голяма и/или широка, рискувате да скъсате обувката по-рано при местата, където се получава „набиране“ и огъване на текстила.

 

  • Не перете обувките си за бягане в пералня машина, защото рискувате да деформирате системите в обувката, както и да усетите обувката по-малка след прането, което води след себе си мазоли и неприятни протривания на ходилата.

 

  • Обувките за бягане трябва регулярно да бъдат почиствани и поддържани. Ако не ползвате специализирани препарати за почистване на обувки, може да изперете обувките си в хладка вода и с помощта на мека кърпа/четка, но не трябва да ползвате силни и агресивни почистващи препарати. Това правило важи особено, ако обувките са кални (силно замърсени). Много е важно след кално бягане дори да не се изпере маратонката веднага, да се изплакне от основното замърсяване. В противен случай рискувате преждевременно да захабите/скъсате обувката от засъхналата кал, която подобно на глина, се напуква и съответно опъва текстила. Не забравяйте, че изсъхналата кал е своеобразен абразив за текстила(меша) на обувката.

 

  • Не сушете мокрите си обувки в близост до отоплителен уред или в сушилня машина. Рискувате разлепване, свиване на текстила на маратонката, както и деформиране на системите в обувката. Ако нямате специализирано устройство за по-бързо изсушаване на обувката, след оттичане на водата я напълнете с вестници/хартия, които да абсорбират влагата.

 

  • Не ползвайте обувките за шосейно бягане в планински условия, както и обувките за планинско бягане в градска среда. Излизайки с шосейни обувки за бягане в планината рискувате да увредите, дори скъсате меша (текстила) на обувката, а също така липсата на грайфер е предпоставка за подхлъзване/падане. Обратно, трейл маратонките имат грайфер, но ползвайки ги в градска среда ще увредите/амортизирате подметката и грайфера по-бързо.

 

Грижите за обувките за бягане удължавата живота им, но е важно те да бъдат подменяни с нови след като сте изминали препоръчаните за модела километри. Дори обувките ви да изглеждат добре и здрави, след препоръчаните от производителя километри,те по-вероятно имат деформирани и износени системи за комфорт, поддръжка и характеристики.

При нас ще откриете внимателно селектирани над 150 специализирани модела на водешите брандове за бягане. Екипът ни от бегачи ще ви помогне в избора на правилната за вас обувка, съобразена с индивидуалните ви нужди и изисквания.

Научете повече за нашия Running Lab и си запишете час.

Защото бягането е наша страст!