За чорапите с любов :)


INJINJI специализирани чорапи с пръсти, любими на маратонци и улрамаратонци

Доста често ще ни чуете да повтаряме, че обувката за бягане е най-важната част от екипироката ви, особено ако бягането е ваша страст и хоби, и сте стигнали до момента, в който бягането е част от ежедневието ви.

Но дори и обувката, съобразена с вашите индивидуални нужди и имаща най-добрите характеристики, може да бъде кошмар при дълги бягания, ако чорапите ви за бягане не са специализирани такива. Важно е чорапите за бягане да бъдат синтетични или ако са естествени материи – да бъдат различни от памук (а от мерино например), за да осигурят отлично влагоотвеждане, проветривост и бързо съхнене.

Ще ви разкажем малко повече за любимите чорапи на маратонци и ултрамаратонци INJINJI. Американският бранд предлага разнообразие от профилирани чорапи за бягане, позволяващи на пръстите ви да се подредят и отстоят един от друг по естествен начин за едно по-комфортно усещане, превенция от мазоли и протривания. Дължината, плътността и типът варират, за да отговорят на различните нужди на бегачите, като разнообразието от цветове също не е подценено от производителя:)

Преди да изберете вашите чорапи INJINJI, съобразете:

Дължината – Injinji предлага три основни дължини, ако изключим компресионните чорапи (стигащи до коляното) и чорапи Sport тип терлик:

 • No-show (ще срещнете съкращението NS) – най-късите чорапи, при които глезенът е гол и са удължени в imgl9950-copy-smallобластта на петата и отгоре, за да нямате съприкосновение с обувките за бягане.
 • Mini-crew (ще срещнете съкращението MC) – средно къси чорапи, покриващи глезена.

213131_213130_01-small

 • Crew – дълги чорапи, стигащи до прасеца.

imgl0805-copy-smallПлътност – изборът ви зависи основно от субективните ви нужди. Има бегачи, които предпочитат най-тънките чорапи, независимо от дистанцията, и други, за които оплътняването, което дава допълнително омекотяване е търсено и предпочитано. Тук може да изберете от:

 • LightWeight (ще срещнете съкращението LW) – най-тънките чорапи в гамата на Injinji.
 • OriginalWeight (ще срещнете съкращението OW) – традиционна плътност за чорап.
 • MidWeight (ще срещнете съкращението MW) – чорапи с допълнителен омекотяващ слой по дължината на ходилото и около петата, с тардиционна плътност около пръстите.

Тип – Injinji разделя чорапите си в няколко категории, но от опита и наблюденията ни, смело твърдим, че не е необходимо да избирате чорапите си водени само от типа, доверете се на нуждите си. Например, ако предпочитате добре омекотени чорапи и искате да се спрете на най-комфорните, това че бягате 5 км. в парка не е пречка да изберете най-омекотения модел Ultra Run:),

 • Performance Run – под това име ще откриете всички чорапи за бягане, като разнообразието покрива всички дължини и плътност. Например Injinji Performance Run LW NS е чорап за бягане LW(LightWeight най-тънкия) с дължина NS (No-show изрязан, открит глезен).
 • Trail – Injinji предлага линия, разработена с мисъл за бягане в планината. Тук дължината е само Mini-crew (MC) и Crew, а плътността е само MidWeight (MW).
 • Outdoor – всички модели на бранда, които имат съдържание на мериносова вълна (NoWool).
 • Ultra Run – специализирана линия чорапи за ултра дълги бягания. Плътността „надхвърля“ MidWeight (MW), защото допълнителното омекотяване и оплътняване продължава и около пръстите, и странично на ходилата (само областта под връзките на обувката не е оплътнена). Дължината е само No-show (NS) и Crew.
 • Runner+Linner – спезиализирана серия, при която моделът се състои от два чорапа – двуслойно обуване на чорапи. Първият слой са тънки чорапи (LW) с пръсти, горен слой – омекотени чорапи (MW) без пръсти. Дължина само Mini-crew (MC). Моделът е награден от Runner’s World като Editor’s Choice.
  liner-runner-2-layers
 • OTC Compression – компресионни чорапи Injinji, отново с ходило с пръсти.ultra-compression-jade-black-small
 • Други – Linner (baselayer), Sport.

Ако ви объркахме и затруднихме избора ви с много информация, ще се радваме да отговорим на въпроси и да ви помогнем на място в магазини Running Zone или онлайн на info@runningzone.bg.

Разгледайте чорапи INJINJI тук.

 

Екипът ни ви пожелава повече време за любимото хоби – бягане и много комфортно пробягани километри тази година:)