За нас ли е TOR (Tor des Geants)


Tor des Geants от италиански се превежда буквално като „Обиколката на Гигантите”. И действително това е една Гигантска Обиколка на цялата долина Аоста в Северозападна Италия, при която състезателите преминават покрай многобройни величествени алпийски планински върхове Гиганти – някои по-високи, други по-ниски четири и три-хилядници, но всичките те определено внушаващи респект и страхопочитание. Прехвърлят се десетки проходи, изкачват се и се спускат безкрайни склонове, обикновено стръмни и технични в по-голямата си част, но същевременно разкриващи невероятни панорами в различни посоки.

Тор-а, както съкратено се нарича това наистина тежко планинско предизвикателство, е смея да кажа един от най-трудните планински мега-ултрамаратони в света. Бегачите стартират от курортното градче Курмайор, разположено в най-далечния северозапад на Италия, в близост до границата с Франция, както и в подножието на най-високия масив и връх в Алпите – Монблан, и ако имат щастието и късмета да финишират, завършват пак в Курмайор. Казвам „ако имат щастието”, защото статистиката сочи, че една много голяма част от участниците не успяват да стигнат до финала (средно между 40% и 50%), отпадайки по различни причини в отделните участъци от трасето.

Интересното за отбелязване относно маршрута на Обиколка на Гигантите е, че по обявените официални данни на организаторите то е с дължина 330 км. и денивелация 24 000 м., но в действителност има голямо разминаване между обявените на сайта и рекламите цитирани цифри и реалните, отчетени от измервателните системи и от самите участници, и особено относно денивелацията, които са: реално разстояние 340 км. и денивелация от почти 31 000 м. (30 908 м.). Имено фрапиращото разминаване между обявената и реално отчетената денивелация от около 7 000 м. е нещото, което неминуемо „грабва окото” на всички, докоснали се до предизвикателството, наречено ТОР.

Относно самата надпревара: – нарочно наблягам на термина „надпревара”, тъй като ТОР е не просто надпревара с останалите състезатели (т.нар. конкуренция), но истинската надпревара на първо място е със самия себе си – всеки със своите възможности и ограничения, физика и психика, страхове и демони. И не на последно място, разбира се, голям фактор за успешното завършване е времето – или с други думи какво ще ни поднесат атмосферните условия. Тъй като времето за завършване е 150 часа (т.е. 6 пълни денонощия и първите 6 часа от 7-то денонощие), то няма как да се избегнат капризите на времето, и всеки трябва да е подготвен за всякакви атмосферни условия. И в тази връзка има задължителни изисквания към екипировката на състезателите, която трябва да отговаря на обратите на времето във високата планина, и особено мембрани с висок воден стълб, и олекотени котки (за пресичане на снежни преспи), още термобельо, ръкавици, шапки, няколко чифта подходящи за конкретния терен маратонки и т.н. Изискванията за екипировката, както и за всичко останало относно Тор могат да се прочетат в сайта на състезанието: http://www.tordesgeants.it/en

Голямата особеност тук са дългите и тежки изкачвания и спускания, комбинирани с трудния и техничен терен, като самите изкачвания достигат до надморска височина от 3 300 м. Затова и добрата височинна поносимост и респективно височинна адаптация никак не е за пренебрегване. Другата съществена особеност е натупващата се перманентна умора и недоспиване – като резултат на многото километри и внушителната денивелация в тежки планински условия. Всичко това може да доведе до тотален срив на организма и имунитета, като много често за състезателите са типични т.нар. видения/привиждания/миражи.

41345267_10156572736758232_7995739468759826432_n

При всички положения за всеки, дръзнал да се изправи пред предизвикателството, наречено ТОР, важат няколко препоръки, които не са за пренебрегване, за да може той/тя да има голям шанс да се поздрави с успех – т.е. с пресичане на финалната линия в рамките на обявения тайм-лимит. На базата на натрупания достатъчен опит в ултрамаратоните, и вече двукратен участник и финалист на ТОР през изминалите 2 години, бих посочил някои от тях:

  • Много добрата физическа подготовка !

– Разбира се, добрата физическа подготовка е в основата на всяко състезание за издръжливост, но особено силно се отнася за Тор. С оглед  характеристиките на трасето силно препоръчително, да не кажа задължително, е да се тренира както на сходен терен (изкачвания на стръмни склонове, спускания на технични, каменисти терени – съчетани най-добре с редуването им), така и поддържане на добра физическа кондиция чрез подходящи общи и бегови физически упражнения.

  • Психическа устойчивост и поносимост към т.нар. „гърч” !

– Колкото по-дълго и трудно е едно състезание (а ТОР неминуемо е такова), толкова повече на преден план излиза психическата устойчивост. Винаги след определни брой километри и денивелация се появяват умората, болките както в мускулите, така и на други места, общите неразположения, дискомфорта и в крайна сметка желанието да се откажем. Казваме си: писна ми, омръзна ми, боли ме, край, до тук съм, това не е за мен, и т.н., и т.н. Тялото подава сигнали на мозъка да „бие отбой”, и така много често се „пускаме по течението” и просто се предаваме. Затова неслучайно има и една т.нар. сентенция, използвана от ултрамаратонците, а имено: „Всичко е в главата”. Тренирайте своята психическа устойчивост – тя е еднакво важна с добрата физическа подготовка.

  • Натрупан достатъчен междувременен опит с ултрамаратоните !

– Или с други думи нека ТОР да не бъде между вашите първи опити в планинските ултрамаратони. Силно препоръчително е да имате вече натурпане солидна база с адекватни на Тор, макар и по-къси ултрамаратони, преди да се впуснете в авантюрата, наречена ТОР. Вече има достатъчно на брой дълги планински състезания в рамките между 100 км. и 100 мили с по-големи денивелации, които биха се ползвали като генерални репетиции за Тор, за да се доразвие и укрепне вашата физическа и психическа устойчивост.

41700980_10156585707463232_4518910434161459200_n

 

Горепосочените препоръки, подкрепени с добрата екипировка и съобразяването с последните прогнози за времето, детайлното проучване на трасето и неговите особености, правилната стратегия и нагласа към състезанието, както и познаването на вашето тяло, с неговите силни и слаби страни – всичко това може да се приеме като достатъчна гаранция за успешен завършек на Обиколката на Гигантите … и превръщането ви в един Малък Голям Гигант! 🙂

Никола Николов – Никси, част от екипа на RunningZone  

19.09.2018