Защо бягаме……


Защо бягаме

Защо да бягаме

от Биляна Дешева, Екип Running Zone

Хората се шегуват дали бегачите знаят, че не е нужно да бягат. Отстрани май изглежда мъчително. А по принцип никой не обича да прави нещо толкова натоварващо. Но бягането е всъщност разтоварващо. Някак те кара да свалиш всичко тежко от раменете си и просто да дишаш, единят крак пред другия. Снема цялото напрежение, честно.

Бягането е медитативно. Дава ритъм – на стъпките, на дишането, на мислите. Накрая усещаш всеки стегнат мускул, всяка опъната жилка и умът ти е в покой. Нали все пак това е и принципът в йогата – да ангажираме тялото, за да разпусне ума.

Бягането е постижение. Със сигурност всички сме усещали този момент на задоволство, когато преминем зададената граница. Понякога километрите са невъзможни, понякога минутките, понякога цял маршрут. Ах, колко е сладко превъзмогването на невъзможното, колко е страхотно да победиш себе си. Накрая с гордост искаме да разкажем на всички. (Уви, в някои случаи даже майките не могат да се преструват, че им е интересно).

Бягането е здраве. Най-баналното. Има куп научни изследвания по въпроса. Но обещаваме, достатъчно е само да направите обиколка на близкия парк. Появява се една осезаема вълна на чиста енергия, която ще ви носи един-два дни. И после няма да ви се иска да спирате. Бягаме от проблемите, бягаме по задачки – бягането си е част от живота. Но когато опитате да бягате за удоволствие… Уверяваме ви, ще се пристрастите.