Бягащи момичета


Бягането за някои е хоби, за други начин да преодолеят себе си или е призвание. Всеки започва да бяга, мотивиран от лични, субективни фактори. Началото не винаги е лесно.

Доскоро в парка можеше да се разминеш с повече бягащи мъже, отколкото жени. Но за радост тази статистика започва да се променя. Ако сравняваме цифрите в САЩ например, там бягащите жени са 63% спрямо мъжете през 2016г. В България няма официална статистика.

Бягат ли момичетата? Отговорът е „да“. Решихме да попитаме три бягащи момичета, които са майки с малки бебета и имат различни интереси, за да докажем, че всяко момиче може да излезе да бяга, независимо от напрегнатото ежедневие, малкото свободно време, неотложните ангажименти и недоспиване. Първата крачка е трудна и със сигурност първите бягания няма да ви донесат истинска наслада, но от вас се иска само да сте постоянни и ефектът на удоволствие и „зареждане“ от бягането ще се случи.

Представяме ви Каролина Калибацева, майка на момиченце на 1 г.; Светла Пармакова, майка на момиченце на 7 месеца; Моника Филипова, майка на момченце на 6 месеца и момиче на 8 г. Три различни момичета с неподправено присъствие – бижутер, банкер и фризьор, приличащи си в любовта към бягането.

 

Представи се.

Казвам се Каролина. Вдъхновена майка, бижутер, любителка бегачка.

Кога и как започна да бягаш? Преди години работех в Щатите и там „пробягах“ – първите ми маратонки и клин за бягане, засичане на километри (по 3-4, струваха ми се много!), сладката умора след тренировка. Беше ми за разтоварване от интензивния работен ден. После в България  тичах от дъжд на вятър и през 2013та без никакво бягане от месеци попаднах на Трейл Серия на Железница. Хареса ми, ама много! Това беше повратният момент – замених рязко дискотеките до сутринта с редовно бягане. Мотивацията ми беше непоклатима – просто имах нова страхотна формула за щастие!

Колко често бягаш през седмицата? Средно 3-4 пъти.

Кога обичаш да бягаш – сутрин или вечер? Най-вече сутрин рано, докато бебето ми още спи. Обичам енергията във въздуха – началото на деня, изгрева. Вечер вече съм изтощена от интензивния ден и рядко ми се бяга.

Кои са любимите ти места за бягане? Всяка тясна горска пътечка.

Бягаш ли в компания или предпочиташ сама със себе си? Предпочитам сама, бягането е време, в което ми идват интересни идеи. Също и с мъжа ми, с него спокойно можем и да си мълчим и пак да сме заедно. Въпреки, че от както сме трима не ни се е случвало и ми липсва! В компания е весело, ако и трасето е ново, непознато.

Как организираш времето на детето/децата, докато бягаш? Използвам времето преди събуждането на дъщеря ми (поспаланка е, за щастие) или ги оставям за час с баща й през уикендите с нещо за похапване и резервна пелена.

Бягаш ли, ако си недоспала предишния ден? Да, най-редовно.

Налага ли ти се да избираш между бягане и допълнително време за сън/четене/любимо предаване? Бягам не повече от 8-10 км на този етап, така че времето за „тичане“ не „изяжда“ от другите ми любими занимания. То май си е най-любимото все пак! -))

Опиши емоцията след бягане: Позитивни мисли, чиста физическа наслада, удоволствие, омиротворяване.

Твоята мотивация да бягаш: Нуждата отново и отново да изпитвам по-горните неща -)

 

 

Представи се.

Казвам се Светла и обичам живота 🙂

Кога и как започна да бягаш? Преди малко повече от три години. Запалиха ме приятелки, с които, вместо на кафе, се събирахме след работа на Раковски. Започна там съвсем на шега и се превърна във важна, нужна част от живота ми и начина, по който се грижа за себе си.

Колко често бягаш през седмицата? На приливи и отливи съм. Има периоди, в които чувствам енергията и нуждата да излизам всеки ден. И седмици, в които за съжаление не успявам да бягам.

Кога обичаш да бягаш – сутрин или вечер? Сутрин. Възможно най-рано. Обичам въздуха тогава; обичам мисълта, че града се събужда, а хората в сградите наоколо сънуват последния си, най-сладък сън за деня.

Кои са любимите ти места за бягане? Обичам разнообразието. Най-много ме пали нов град или някой непозната маршрут сред природата. Вкъщи, на ежедневна база, избирам между два-три маршрута около Заимов, Докторска и Борисовата.

Бягаш ли в компания или предпочиташ сама със себе си? Сама. Докато бягам редувам моменти на пълно присъствие с такива, в които оставям съзнанието ми да обходи всички отворени теми. Нещата в мен се наместват, осмислям преживяванията, давам си въздух.

Как организираш времето на детето/децата, докато бягаш? Ами .. аз бягам, а половинката ми се грижи за нашата малка дъщеря. Често тя все още спи, така че нямаме специална организация.

Бягаш ли, ако си недоспала предишния ден? Мисля, че съня ми е по-базова нужда от бягането, но не се сещам кога за последно съм се отказала от бягане заради недоспиване. Нещо, което може да ме откаже, обаче, са горещините.

Налага ли ти се да избираш между бягане и допълнително време за сън/четене/любимо предаване? Със сигурност спя по-малко, когато излизам да бягам, но и двете ми дават енергия, така че не го считам за компромис.

Опиши емоцията след бягане: Удовлетворение, че съм се погрижила за себе си, че се чувствам добре. Сладка умора. Щастливо начало на деня.

Твоята мотивация да бягаш: Време за себе си, свобода, тестване на собствените възможности, осмисляне на всичко, което се случва в забързаното ни ежедневие.

 

 

Представи се.

Бягаща майка на две деца. Треньор по образование, фризьор на кучета по призвание. (Моника)

Кога и как започна да бягаш? В пети клас започнах да тренирам ориентиране. Преди около 4-5 г. участвах на състезание по бягане, запознах се с много хора  и така се запалих.

Колко често бягаш през седмицата? Винаги, когато ми се отдаде възможност, но поне един, два пъти разнообразявам бягането с друг тип тренировка.

Кога обичаш да бягаш – сутрин или вечер? Обикновено бягам следобед. Тогава имам възможност. Иначе най-голямата ми тръпка е нощем на ултрамаратон.

Кои са любимите ти места за бягане? Възможно най-близките до вкъщи – Панчарево, Борисова(по-дивата част) и Витоша(рядко напоследък). Това са ми най-удобните. Мечтая си да мога да изляза от вкъщи и директно да се озова в гората.

Бягаш ли в компания или предпочиташ сама със себе си? Най-често бягам сама, трудно си организирам времето, за да съвпадне с това на някой друг, но обичам и компания, тогава километрите минават неусетно.

Как организираш времето на детето/децата, докато бягаш? Често се разхождат с мъжът ми по трасето, на което бягам или съвпада с техните тренировки.

Бягаш ли, ако си недоспала предишния ден? С бебе, всеки ден съм недоспала, зависи от степента на умора. Ако имам време бягам, може да е леко и малко километри, това е най-добрия начин да заредя батерията.

Налага ли ти се да избираш между бягане и допълнително време за сън/четене/любимо предаване? Намирам време за всичко, което искам.

Опиши емоцията след бягане: Всяко бягане ми носи различна емоция и това ми харесва. Обичам чувството на енергия след това.

Какво те мотивира да бягаш? Трудно ми е да изброя всичко, което бягането ми дава…. Много емоции преди всичко, преминаване на вътрешни бариери, възможността да съм насаме със себе си, прекия контакт с природата, примера за децата ми, любовта на мъжът ми и още поне 100 причини, но спирам и отивам да бягам 😉

 

 

Излезте да бягате днес, да точно днес, не утре, не от следващата седмица! Независимо дали ще ви е за първи път или след голяма пауза, намерете време и го направете за себе си.

 

Поздрави,

Бягащи момичета